Parodontologie
Een tand of kies wordt met de gehele wortel omgeven door kaakbot. Tussen het worteloppervlak en het kaakbot lopen steunvezels. Het tandvlees bedekt het kaakbot rondom het element. Het parodontium noemen we ook wel het steunweefsel van het element. Als het parodontium gezond is, dan heeft het tandvlees een roze kleur en voelt het strak en stevig aan. Het bloedt ook niet snel. De ruimte tussen het tandoppervlak en het gezonde tandvlees is tussen 0 en 3 mm.
Bacteriën en voedingsresten vormen een laagje op tanden en kiezen. Dat heet plak. Deze tandplak kunnen we niet overal wegpoetsen. De tandenborstel en andere hulpmiddelen kunnen niet overal goed bij. Daar waar bacteriën achterblijven, treedt het afweersysteem van het lichaam in werking. Er ontstaat een lichte ontsteking. We noemen die ontsteking gingivitis. Het tandvlees is wat minder stevig en soms gezwollen en het bloedt tijdens het poetsen. De ontsteking is chronisch en geeft verder geen klachten.
Als het lichaam de bacteriën niet meer onder controle heeft, dan kan de gingivitis overgaan in parodontitis. Vanaf dat moment is het kaakbot betrokken in het ontstekingsproces.
Bij parodontitis zijn de vezels aangetast, er is kaakbot afgebroken en er is ruimte ontstaan tussen tanden en tandvlees. Deze ruimte, we noemen die pocket, is nu dieper dan 3 mm. Nu lukt het helemaal niet meer om de tandplak te verwijderen. Zelfs niet met hulpmiddelen zoals ragers, tandenstokers of flossdraad.
Bij parodontitis bestaat het risico dat het afbraakproces verder gaat. Professionele gebitsreiniging is dan noodzakelijk.
Als er veel steunweefsel is verdwenen, is ook het tandvlees teruggetrokken. U merkt dat de tand losser gaat staan, zich verplaatst of scheef gaat staan. Uiteindelijk zal het element verloren gaan. Circa 10-15% van de Nederlandse bevolking heeft deze ernstige vorm van parodontitis.
Het is van groot belang dat we parodontitis behandelen. Onbehandelde parodontitis kan een aanzienlijk risico vormen voor de algemene gezondheid.
Aangetast steunweefsel herstelt zich niet of nauwelijks vanzelf. Bij uitzondering is botherstel mogelijk, met behulp van regeneratietechnieken. Maar met onze behandelingen willen we vooral het proces stopzetten. Het liefst zo snel mogelijk. Om de kans op verdere afbraak weg te nemen en zo voor u de beste uitgangssituatie te creëren.